Participative innovation

Ruben Meintema | 10 december 201523

Van idee naar prototype in een dag

Geen evolutie maar revolutie

We proberen allemaal onze producten en werkwijze te verbeteren. Als het goed is zetten we elke dag kleine stapjes in de juiste richting. Maar hoe maak je grote sprongen? Hoe krijg je revolutie in plaats van evolutie: nieuwe producten ontwikkelen in plaats van bestaande producten verbeteren?

Stel: je hebt een klein, maar compleet team: een mannetje of tien. Te klein om een complete R&D afdeling op te zetten, maar tegelijkertijd zorgt je omvang ervoor dat je niet allemaal op aparte eilandjes werkt. Er zijn designers die kunnen programmeren, developers die een duit in het zakje doen bij marketing en marketeers die ook user interaction expert zijn.

Om met een klein team toch een grote sprong te kunnen maken kan een goede uitkomst zijn om een “Innovation Day” in het leven te roepen: een hele dag waarin het volledige team tegelijk werkt aan een nieuw product. Een dag klinkt wellicht op het eerste gezicht weinig, maar deze ene dag moet je eigenlijk vermenigvuldigen met het aantal medewerkers. Dus tien medewerkers betekent minstens tachtig uur aan innovatie.

Wij namen de proef op de som en hielden met het hele bedrijf een Innovation Day. Het was in meerdere opzichten een enorm succes. Hieronder ons recept:

Innovation Day

Een klein team past bij uitstek bij Participative Innovation:

  1. Multi-disciplinair
  2. Bottom-up
  3. Shared ownership

In een klein team zit niet iedereen op zijn eigen eilandje, maar is men geïnteresseerd in andere vakgebieden. Laat de ideeën bij de medewerkers omhoog borrelen. Betrokken mensen hebben hun eigen ideeën over hoe de wereld van de toekomst eruit moet zien. Maak daar gebruik van. Beperk de ideeën niet te veel, maar geef iedereen de vrijheid. Laat de medewerkers dicht bij zichzelf blijven: wat is jouw toekomstdroom? Zijn er mensen die dit toch nog een beetje spannend vinden?,Dan kunnen zij altijd begeleid worden in het proces.

De Innovation Day zelf is verdeeld in drie gedeeltes:

  1. Dromen
  2. Kritiseren
  3. Realiseren

In het eerste gedeelte pitcht iedereen heel kort (1 minuut) zijn eigen idee. Belangrijk in dit gedeelte is dat iedereen open en onbevooroordeeld tegenover alle pitches staat. Dit is nog niet het moment voor mitsen en maren, maar wel voor inspiratie en het uitbreiden van het idee. In een multi-disciplinair team kan de input vanuit een ander vakgebied een idee in een keer onverwacht tot grote hoogten doen stijgen.

Innovation Day 2015

Vervolgens kunnen de ideeën gebundeld worden; vaak overlappen verschillende ideeën elkaar enigszins. Als de definitieve lijst ideeën klaar is, kan er gestemd worden. Iedereen mag drie stemmen uitbrengen. Je mag alledrie je stemmen gebruiken voor hetzelfde idee, of je kunt ze verdelen zoals je dat goed dunkt. De ideeën met de meeste stemmen worden dezelfde dag nog uitgewerkt.

Maar eerst gaat het dromen nog even verder. Eerst doet iedereen zijn ogen dicht en stelt zich voor dat het idee al gerealiseerd is. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Daarna is het tijd voor het kritiseren. Wat zou er mis kunnen gaan? Waarom zou het geen succes kunnen worden? Alle kritiekpunten moeten verzameld worden en voor welk probleem moet een oplossing bedacht worden.

Prototypes

Het tweede gedeelte van de dag kan besteed worden aan het ontwikkelen van een werkende eerste versie van je product. Want het is zo’n teleurstelling als je de hele dag hebt lopen innoveren en het enige resultaat is een paar A4’tjes vol gekladderd met ideeën. Met een prototype heb je tenminste iets om te laten zien.

Wat is een prototype? Het is een vroeg model van het uiteindelijke product, wat wel doet wat het moet doen, maar nog lang niet af is. Stel dat je een nieuw soort auto zou willen ontwikkelen, dan hoef je met een prototype nog niet de snelweg op te kunnen, maar je moet er al wel rondjes mee over de parkeerplaats kunnen rijden.

Als je met een heel team aan het prototype werkt, is er ook snel iets te realiseren. Tachtig procent van het werk is vaak in twintig procent van de tijd te doen. En vice versa. Dus als iedereen zich concentreert op de grote lijnen en de details eerst even achterwege laat, dan kun je in een dag toch een mooi prototype neerzetten van wat misschien wel jullie nieuwe product gaat worden.

Onze Innovation Day was geweldig. Ik kan het iedereen aanbevelen. Met gegarandeerd enthousiaste en vooral geïnspireerde collega’s en twee levensvatbare prototypes als eindresultaat.

Top