Employer branding. Campaigns. Career sites.
29 april 2020
Als gevolg van het Corona-virus staat arbeidsmarktcommunicatie bij veel organisaties momenteel op een laag pitje. Maar is dat wel verstandig? Juist in deze tijd is investeren in je Employer Brand zinvol en misschien essentieel om straks slagvaardiger te kunnen zijn in een aantrekkende markt.  

Het belang van een employer brand in crisistijd

Employer brand in crisistijd

Als gevolg van het Corona-virus staat arbeidsmarktcommunicatie bij veel organisaties momenteel op een laag pitje. Maar is dat wel verstandig? Juist in deze tijd is investeren in je Employer Brand zinvol en misschien essentieel om straks slagvaardiger te kunnen zijn in een aantrekkende markt.

In een tijd van crisis leer je mensen het beste kennen. Ze laten dan hun ware aard zien. Van toiletpapier hamsteren tot boodschappen doen voor de kwetsbaren in de samenleving. Van teleurstellend gedrag tot signalen die je inspireren. Dit zien we ook bij bedrijven.

Geef je belofte lading

Deze tijd brengt onzekerheid met zich mee. Veel mensen in loondienst voelen deze onzekerheid. In hun privéleven, maar zeker ook in werk. Als je als bedrijf weet dat er geen reden is voor onzekerheid laat het dan aan je medewerkers weten. Communiceer transparant. Ook als je slecht nieuws hebt. Gebruik de onderscheidende factoren en de merkwaarden van je Employer Brand als pilaren om je communicatie op te bouwen. Geef jouw belofte of propositie als werkgever echt lading. Als werkgever heb je een verantwoordelijkheid voor jouw werknemers en juist nu is het de tijd om die te nemen.

Beloon loyaliteit

Je kunt loyaliteit opbouwen en dat zit vaak in kleine dingen. Stuur een bedankje naar de medewerkers die nu thuis werken en het bedrijf op afstand draaiende houden. Een klein beetje aandacht doet meer dan je denkt. Naar de mensen die hun verantwoordelijkheden nemen en autonoom verder gaan. En al helemaal naar de mensen die onze maatschappij levend houden. De vakkenvullers, verpleegkundigen, dokters, chauffeurs en anderen. Zij verdienen meer dan alleen een schouderklopje.

Gebruik de waarden die je hebt als organisatie

Hoe moet ik dit doen? Waar begin ik? Heel simpel. Bij het begin. Ken de onderscheidende factoren die jouw werkgeversmerk bevat en gebruik deze als kapstok om ideeën aan op te hangen. Vind je als organisatie persoonlijke ontwikkeling essentieel? Denk dan bijvoorbeeld aan een virtuele training of een interessant boek gerelateerd aan een vakgebied. Staat waardering hoog in het vaandel? Misschien is een pakketje met kleinigheden en een bedankje een idee. Zorg er in ieder geval voor dat de dingen die je bedenkt geen verplichtingen worden, maar middelen om te werken aan motivatie en loyaliteit in een tijd van crisis. Bedenk ook dat niet iedereen een ideale thuiswerksituatie heeft. Daar zit een kans als werkgever om te zorgen dat jouw werknemers zich ook thuis als ze bezig zijn met hun werk comfortabel voelen.

Als je jouw Employer Brand nu lading geeft in een tijd van crisis zal je als organisatie alleen maar sterker en slagvaardiger zijn zodra de markt weer aantrekt.

Starten met Employer Branding

Bij Talmark gebruiken we onze Employer Brand piramide om het werkgeversmerk te definiëren. Deze is opgebouwd uit vier lagen. Kwalificerende kenmerken, onderscheidende kenmerken, merkwaarden en de propositie. In een bewezen effectieve aanpak maken we de werkgeversbelofte concreet en leggen we het fundament voor arbeidscommunicatie. En dat is zowel tijdens als na de crisis een onmisbare pijler voor elke organisatie.

Meer weten over Employer Branding? Wij staan (of zitten) thuis voor je klaar.