Employer branding. Campaigns. Career sites.
21 februari 2017
Bij vrijwel elk klantgesprek dat wij vandaag de dag voeren, staat marketing automation op de agenda. “Als we onze website gaan vernieuwen dan willen we ook gelijk starten met marketing automation”.  

Marketing automation: Tussen belofte en bereikbaarheid

Kansen met (talent) marketing automation

Bij vrijwel elk klantgesprek dat wij vandaag de dag voeren, staat marketing automation op de agenda. “Als we onze website gaan vernieuwen dan willen we ook gelijk starten met marketing automation”. Laten we eens kijken wat marketing automation te bieden heeft en hoe je daar als organisatie in het algemeen, en marketeer in het bijzonder, op een slimme wijze naartoe kunt groeien.

De belofte

Het ideaalbeeld van marketing automation is een integrale digitale marketing- en communicatieaanpak richting bestaande relaties, prospects en leads zoals we die kennen van de toonaangevende e-commercebedrijven (Amazon, Zalando, BOL.com etc.). Op basis van de status van de relatie en op basis van triggers, events of clicks vindt gestandaardiseerde communicatie gepersonaliseerd plaats. Zo maken we van een bezoeker een lead, van een lead een prospect, van een prospect een klant en van een klant een duurzame relatie. Voor talent marketing zou dit betekenen: Van bezoeker naar volger, een volger wordt kandidaat, een kandidaat sollicitant en een sollicitant medewerker of ambassadeur.

Het marketing automation mechanisme treedt in werking door herkenning van relaties zodra deze gebruik maken van digitale kanalen die met elkaar verbonden zijn. Het hart van marketing automation is het relatiebestand, het CRM-systeem of je ATS. In het relatiebestand leren we steeds meer over de relatie dankzij zijn (click)gedrag.

Op basis van het gedrag kunnen we:

  • Een score van de relatie opbouwen om zo de status in te schatten
  • De juiste informatie op het juiste moment tonen (mede op basis van de score)
  • Informatie persoonlijker maken
  • De relaties beter segmenteren en succesvollere marketingacties bepalen

De realisatie van deze ‘belofte’ is technologisch gezien binnen bereik. Diverse marketing automation platforms integreren website, app’s, e-mailmarketing, social media en campagnes tot een ronkende marketing motor. Starten met dergelijke platforms heeft een forse impact. Naast de investering in de tool vergt het veel consultancy en concepting. En ‘last but not least’ moeten veel bestaande middelen opnieuw worden ontwikkeld binnen het gekozen platform. Om nog niet te spreken van een CRM/ATS-systeem dat op orde dient te zijn en alle benodigde content om de belofte inhoud te geven.

Wanneer beginnen?

Marketing automation biedt voor vrijwel elk bedrijf kansen. De impact om in één keer van autonome digitale marketingkanalen naar marketing automation te gaan is echter in de meeste gevallen te groot. Wij adviseren bedrijven om in stappen naar marketing automation te verkennen. Dit doen we door bestaande digitale kanalen te verbinden met het CRM- of ATS-systeem. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen met een e-mailmarketingtool of een website.

Hoe werkt dat in de praktijk? Door relatiegegevens uit je CRM bijvoorbeeld in je e-mailmarketingtool te laten vloeien, kun je met actuele relatiegegevens je e-mailcampagnes personaliseren beter segmenteren en met triggers slimmer maken. De resultaten van je e-mailcampagnes kun je monitoren in je CRM-systeem en daarbij je relatiegegevens verrijken. Zo zet je een eerste grote stap richting marketing automation zonder direct alle bestaande tools overboord te hoeven gooien qua digitale communicatie.

Binnen bereik

Deze stapsgewijze aanpak is meer binnen bereik dan menig marketeer denkt. De tools zijn er en connectiviteit tussen systemen wordt steeds laagdrempeliger. Binnen Talmark werken we momenteel aan diverse trajecten op weg naar marketing automation. We koppelen bijvoorbeeld de mogelijkheden van e-mailmarketing automation van Mailplus met diverse platforms (bijv. Salesforce) en ATS-tools (bijv. Carerix). Ook koppeling met ons website management platform CMS2Go is binnen bereik. Een centrale rol is hierbij weggelegd voor een systeem dat de verbinding vormt tussen marketingtools en CRM: De Cloud Connector.

De Cloud Connector maakt een veilige uitwisseling van gegevens tussen digitale platforms (clouds) mogelijk. Meer weten over de mogelijkheden die dit voor jouw bedrijf biedt? We praten je graag verder bij en verkennen de kansen van marketing automation voor jou!