Employer branding. Campaigns. Career sites.
04 november 2020
Het is al een aantal jaren onderwerp van gesprek en wordt altijd genoemd als trend: ‘mobile first’. In de praktijk blijkt echter dat de meeste websites nog altijd vooral gericht zijn op de desktopgebruiker.

Mobiel solliciteren krijgt steeds meer de overhand

Het is al een aantal jaren onderwerp van gesprek en wordt altijd genoemd als trend: ‘mobile first’. In de praktijk blijkt echter dat de meeste websites nog altijd vooral ontworpen zijn met een desktopscherm als vertrekpunt. Niet alleen de vacature, maar ook het klassieke sollicitatieformulier met CV is hierbij vaak de norm. Toch lijkt er langzamerhand verandering in te komen. Steeds meer zijn er succesvolle pogingen om het mobiel solliciteren laagdrempelig te maken en zien we dat websites écht ontwikkeld worden op basis van de ‘mobile first’ gedachte.

VanHaren innovatief met nieuw sollicitatieformulier

Schoenengigant vanHaren heeft begin dit jaar voor hun werken-bij site een nieuwe vacatureopmaak plus sollicitatieformulier geïntroduceerd, speciaal voor de verkoopmedewerkers. Om deze jonge doelgroep voor deze winkelvacatures van dienst te zijn, heeft het sollicitatieformulier een andere opzet en is het zo gemaakt dat deze gemakkelijk mobiel in te vullen is. De sollicitant kan aan de hand van een aantal persoonlijke vragen snel en gemakkelijk solliciteren. Je hoeft bij deze sollicitatie geen CV te uploaden.

Ook de vacatureopmaak is volledig afgestemd op de doelgroep, veelal jongeren waarvan bekend is dat zij hun (bij)baan vooral via hun mobieltje zoeken.

Deze nieuwe release is niet onopgemerkt gebleven en is dit jaar ook genomineerd voor de Digitaal-Werven award.

Data bevestigt de trend

De grote vraag is natuurlijk of de ‘mobile first’ gedachte ook resultaat oplevert. De resultaten zijn veelbelovend. Via Analytics is bijgehouden hoe dit formulier presteert ten opzichte van het ‘normale’ sollicitatieformulier dat nog altijd actief is voor de overige vacatures.

De resultaten zijn zeker opvallend. We zien een grote toename in de conversie op mobiel en we zien dat deze nu groter is dan het aantal sollicitaties op desktop. Waar het normale sollicitatieformulier 71,9% van de sollicitaties via desktop plaatsvindt, is dat bij het nieuwe formulier slechts 47%. Sollicitaties via mobiel hebben bij het nieuwe formulier de overhand met 51,5%.


Invloed Corona virus

Het Corona virus heeft een kleine terugval veroorzaakt in het mobiel gebruik van bezoekers. Doordat de mensen meer thuis zitten en minder onderweg zijn met hun mobiele telefoon is de groei het afgelopen jaar iets minder hard gestegen dan verwacht en zien we dat de meerderheid nog wel via desktop blijft solliciteren. De verwachting is echter wel dat de groei van mobiel gebruik weer zal toenemen en het daarom zeker de moeite waard om te investeren in verdere optimalisatie van werkenbij-sites voor mobiele bezoekers.